ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγρινίου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου βρίσκεται η έδρα του η οποία είναι το κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου. Το έτος ίδρυσης της ομάδας είναι το 1973 και τα χρώματα είναι το πράσινο και το πορτοκαλί. Στο έμβλημα της ομάδας αναπαρίσταται η μυθική μάχη του Ηρακλή με τον προσωποποιημένο ποταμό Αχελώο. Ο Σύλλογος σήμερα διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης για αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιακών ομάδων, ενώ στο παρελθόν διατηρούσε και ομάδα ποδοσφαίρου. Η ανδρική ομάδα καλαθοσφαίρισης χρησιμοποιεί σήμερα τη χορηγική επωνυμία “Vivechrom” Α.Ο. Αγρινίου για εμπορικούς λόγους.

Ιστορική αναδρομή

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγρινίου ιδρύθηκε το 1973 μετά την αποχώρηση των ιδρυτικών μελών του από τη Γ.Ε. Αγρινίου.
Τα τμήματα καλαθοσφαίρισης του Α.Ο. Αγρινίου ανήκουν στο δυναμικό της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας, στα πρωταθλήματα της οποίας διαγωνίζονταν η ομάδα στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Το ανδρικό τμήμα της ομάδας έχει κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα στην Α΄ Κατηγορία της ΕΣΚΑΒΔΕ τα έτη 1988, 1992 και 2012.
Το 1993 η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Εθνικά Πρωταθλήματα με προπονητή το Θανάση Παπαθανασόπουλο, ενώ μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος την αγωνιστική περίοδο 2011 – 12 με το Γιάννη Διαμαντάκο στην τεχνική ηγεσία, συμμετέχει συνέχεια σε Εθνικές Κατηγορίες.
Η ομάδα συμμετείχε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής με προπονητή στο μεγαλύτερο διάστημα το Γιάννη Διαμαντάκο και για μικρά χρονικά διαστήματα το Ντέγιαν Στάνκοβιτς και το Θόδωρο Σταυροθανάση.
Την αγωνιστική περίοδο 2015 – 16 η ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής έχοντας στον πάγκο της το Χρήστο Μυριούνη. Η ομάδα αγωνίζεται και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, ενώ φέτος συμμετείχε για πρώτη χρονιά στο Κύπελλο Ελλάδας.

Περίοδοι σε Εθνικές Κατηγορίες

1992 – 93 Γ΄ Εθνική
2012 – 13 Γ΄ Εθνική
2013 – 14 Γ΄ Εθνική
2014 – 15 Γ΄ Εθνική
2015 – 16 Β΄ Εθνική
2016 – 17 Β΄ Εθνική
2017 – 18 Β΄ Εθνική

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2017-18, ο Α.Ο. Αγρινίου λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και συγκεκριμένα στον Όμιλο του Βορρά. Χρησιμοποιεί τη χορηγική επωνυμία «Vivechrom» Α.Ο. Αγρινίου για εμπορικούς λόγους.
Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης», χωρητικότητας 800 θεατών. Πρόεδροι της ομάδας είναι ο Περικλής Γερμανός και ο Κωνσταντίνος Τσιαμάκης και Γενικός Αρχηγός ο Θεόδωρος Καββαδίας. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί ο Γιάννης Διαμαντάκος με βοηθό το Χρήστο Σταυρόπουλο.