ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγρινίου, γνωστός και με τη σύντμηση Α.Ο.Α., είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στοΑγρίνιο, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1973 και αγωνίζεται με χρώματα το πράσινο και το πορτοκαλί. Στο έμβλημά του αναπαρίσταται η μυθική μάχη του ήρωαΗρακλή με τον προσωποποιημένο ποταμό Αχελώο. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης για άρρενες αθλητές όλων των ηλικιακών ομάδων, ενώ παλαιότερα διατηρούσε και ομάδα ποδοσφαίρου. Η ανδρική ομάδα καλαθοσφαίρισης χρησιμοποιεί σήμερα τη χορηγική επωνυμία «Vivechrom» Α.Ο. Αγρινίου για εμπορικούς λόγους.

Ιστορική αναδρομή

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγρινίου ιδρύθηκε το 1973 μετά την αποχώρηση των ιδρυτικών μελών της από τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου.

Τα τμήματα καλαθοσφαίρισης της ομάδας του Α.Ο. Αγρινίου αποτελούν κομμάτι του δυναμικού της Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας στα Πρωταθλήματα της οποίας διαγωνιζόταν κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυσή του. Το ανδρικό τμήμα έχει κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα της οικείας του τοπικής ένωσης και συγκεκριμένα κατά τα έτη 1988, 1992 και 2012. Στην τελευταία περίσταση η ομάδα επικράτησε στη σειρά των Τελικών επί του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων με 3-0, ενώ προπονητής ήταν ο Γιάννης Διαμαντάκος.

Η κατάκτηση της κορυφής στο Πρωτάθλημα της Ε.Σ.ΚΑ.Β.Δ.Ε. για την περίοδο 2011-12 οδήγησε την ομάδα του Αγρινίου στη Γ’ Εθνική Κατηγορία το επόμενο φθινόπωρο, οπότε και εντάχθηκε στο Πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου Νότου. Μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών της υποχρεώσεων για την περίοδο 2012-13 είχε συγκεντρώσει 14 νίκες και 8 ήττες, όσες και ο Α.Ο. Γαλατσίου. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 4η θέση σε σύνολο 12 συλλόγων, αποτελώντας την πρώτη ομάδα της πόλης που κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της σε εθνικό επίπεδο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Κορυφαίος σκόρερ για την ομάδα τη χρονιά αυτή αναδείχθηκε ο Γιάννης Μανδαλάκης.] Καθήκοντα προπονητή διατήρησαν διαδοχικά οι Ντέγιαν Στάνκοβιτς (πρώτες αγωνιστικές) και στη συνέχεια και πάλι ο Διαμαντάκος.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2013-14, οπότε και τον 1ο Όμιλο Νότου συνέθεσαν 13 ομάδες, η απόδοση της ομάδας έπεσε σχετικά με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρονιά με 11 νίκες και 13 ήττες. Ισοβάθμισε αυτή τη φορά με τον Έσπερο Α.Ο.Π.Α. και βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης βρέθηκε χαμηλότερα από αυτόν στον τελικό βαθμολογικό πίνακα και συγκεκριμένα στην 8ηθέση. Παρ’ όλα αυτά εξασφάλισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την επιστροφή της στο ίδιο Πρωτάθλημα από το επόμενο φθινόπωρο. Παραγωγικότερος σκόρερ για την ομάδα (και τέταρτος στο σύνολο της Γ’ Εθνικής) ήταν τη χρονιά αυτή ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού του 2014 ο Α.Ο. Αγρινίου ήρθε σε σύγκρουση με τον έτερο σύλλογο της πόλης, τη Γ.Ε. Αγρινίου για ζητήματα μετακίνησης αθλητών από τη μία πλευρά στην άλλη.

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15 ο σύλλογος μεταφέρθηκε στον 1ο Όμιλο Βορρά της Γ’ Εθνικής τον οποίο σχημάτισαν 14 σύλλογοι. Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα τοποθετήθηκε στην 4η θέση εφόσον, χάρις στο βελτιωμένο αγωνιστικό του πρόσωπο, είχε απολογισμό 19 νίκες και 7 ήττες. Ακολούθως ορίστηκε πως ο σύλλογος θα συμμετείχε σε αγώνα κατάταξης στο Κλειστό Γυμναστήριο Κοζάνης με τον 4ο του έτερου Ομίλου, Ορφέα Νέου Σκοπού, προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα είχε προτεραιότητα ανόδου στη Β’ Εθνική σε περίπτωση ανάγκης πλήρωσης κενών θέσεων. Εν τέλει ο Ορφέας δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στον αγώνα, με τη νίκη (και την προτεραιότητα ανόδου) να αποδίδεται στο Αγρίνιο με το συμβολικό σκορ 20-0. Τους περισσότερους πόντους για την ομάδα του Αγρινίου σημείωσε τη χρονιά αυτή ο Θεοδόσης Γκόβας.

Τον Ιούνιο του 2015 ο προπονητής Γιάννης Διαμαντάκος αποφάσισε να μην συνεχίσει τη συνεργασία του με το σύλλογο. Τη θέση του ανέλαβε στα τέλη Ιουλίου ο πρώην καλαθοσφαιριστής Χρήστος Μυριούνης.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού έλαβαν χώρα εκτεταμένες ανακατατάξεις στις Κατηγορίες από την Ε.Ο.Κ. μία από τις οποίες ήταν η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής με 16 αντί για 14 ομάδες όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ομάδα του Αγρινίου στη Β’ Εθνική Κατηγορία, παρόλο που αυτό θα σήμαινε και άσκηση πίεσης στα οικονομικά της ομάδας η οποία μέχρι τότε έκανε διαφορετικό προγραμματισμό.Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν τόσο η συγχώνευση με τη Γ.Ε. Αγρινίου, όσο και η αγορά της ομάδας από επιχειρηματία που δεν διαμένει στην πόλη.Τα διάφορα προβλήματα ξεπεράστηκαν και τελικά η περίοδος 2015-16 δεν συνοδεύτηκε από κακές επιδόσεις. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη του Ομίλου Βορρά – τον οποίο συνέθεσαν 15 σύλλογοι – το Αγρίνιο βρέθηκε στην 6η θέση, με ισοζύγιο 16 νίκες και 12 ήττες. Σε ψηφοφορία ανάμεσα στους προπονητές του Ομίλου Βορρά που διοργάνωσε ο ιστότοπος InfoBasket.gr ο 19χρονος γκαρντ της ομάδας, Σωκράτης Ναούμης, αναγορεύτηκε ο καλύτερος παίκτης κάτω των 22 ετών με 7 ψήφους (σημείωσε 337 πόντους σε 26 αγώνες, 12,9 κατά μ.ό.).

Περίοδοι σε εθνικές κατηγορίες

2012-2013 Γ’ Εθνική

2013-2014  Γ’ Εθνική

2014-2015 Γ’ Εθνική

2015-2016 Β’ Εθνική

 

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος 

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2016-17, ο Α.Ο. Αγρινίου λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και συγκεκριμένα στον Όμιλο Βορρά. Χρησιμοποιεί τη χορηγική επωνυμία «Vivechrom» Α.Ο. Αγρινίου για εμπορικούς λόγους.

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης», χωρητικότητας 1.000 θεατών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Περικλής Γερμανός  και γενικός αρχηγός ο Θεόδωρος Καββαδίας.Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί από τον Ιούλιο του 2015 ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Χρήστος Μυριούνης,με άμεσο συνεργάτη το Χρήστο Σταυρόπουλο.